Skip to main content

Bántanak, piszkálnak (Bántalmazás, bullying)

Évente sok száz gyerek kér segítséget a Kék Vonaltól mert testi-lelki bántásoknak van kitéve, akár a családjában, akár a kortársai között. Egyetlen ilyen eset is túl sok lenne. Minden gyereknek joga van a biztonsághoz és senkinek sincs joga bántani a másikat!

A gyerekek biztonsága a felnőttek felelőssége. Az iskolai biztonság garantálása az ott dolgozó szakemberek feladata, de sokszor látjuk, hogy ez nem sikerül. Sok gyereknek, tizenévesnek az iskola nem, vagy nem csak a tanulás, a teljesítés, jó közösségi élmények helyszíne, hanem a kortársaktól elszenvedett erőszak, az agresszió, a bántalmazás tere.

Milyen módon jelenhet meg az erőszak?

Az agressziónak sok arca van. Ami fontos, hogy senki sérelme ne legyen lekicsinyítve, elbagatelizálva. Egyetlen meggondolatlan szóval is nagy károkat lehet okozni. 

Konfliktushelyzetek

Ahol sok ember dolgozik, tanul együtt, ott óhatatlanul vannak konfliktusok. A konfliktus igények, érdekek, vélemények, értékek szembenállása, versengése vagy összeütközése. Nem elfogadható az erőszak akkor sem, ha két fél konfliktusa durvul el, vagy valaki hirtelen indulatból bántja a másikat és akkor sem, ha nincs is konfliktus, hanem valakit kiszemelnek, rászállnak, piszkálják, zaklatják. Utóbbi a bullying, amit bántalmazásnak, megfélemlítésnek, zaklatásnak is szoktak fordítani és magába foglalja a kortársak közötti szóbeli, fizikai, vagy akár szexuális bántalmazást, visszaélést offline és online.

Bullying

A bullying mindig a hatalomról szól: valaki vagy valakik úgy érzik magukat biztonságban, ha elhithetik másokkal, hogy felettük állnak, hogy nekik többet szabad. Jellemzően olyan áldozatot választanak a bullying elkövetői, akinek nincs hatalma visszatámadni és akiről a csoportban elfoglalt helyzete vagy akár valamilyen hozzá kapcsolható előítélet miatt azt feltételezik, hogy mások sem fogják megvédeni.

Mi lehet a megoldás?

Nagyon fontos az erőszak megelőzéséhez, hogy legyenek olyan konfliktusmegoldó stratégiái a gyereknek, amik nem agresszívak. Sokszor hallhattad már kicsi gyerekkorodtól kezdve, hogy egy felnőtt azt mondja a veszekedő gyerekeknek, “oldjátok meg egymás között”. Ez azonban nem mindig olyan egyszerű, jó hír viszont, hogy az, hogy az erőszakmentes konfliktusmegoldás, az együttműködés, a kompromisszumkeresés mind a tanulható folyamatok. Egyre többet hallani az asszertív kommunikációról, aminek az a lényege, hogy a saját érzéseidet, szükségleteidet, határaidat jelzed, de közben képes vagy a másik igényeit is figyelembe venni.

Ahogy írtuk, az agresszió mögött gyakran nem konfliktushelyzet van. Az iskolai erőszak hátterében jellemzően bántalmazás, bullying-folyamat sejthető. Azok a módszerek, amik igazoltan segítik a bullying visszaszorulását a kortárs segítésre alapoznak: tehát arra, hogy az adott intézményben olyan elfogadó, barátságos légkör legyen, ahol nem menő a másik bántása. Sőt ennél több: ahol mindenki számíthat a többség védelmére, ha zaklatásnak, megfélemlítésnek van kitéve a kortársai részéről. Persze ehhez is kell a felelős felnőttek közreműködése! Elsősorban az, hogy a felnőttek is zéró toleranciával viszonyuljanak minden bántó gesztus felé, maguknak se engedjék meg a lelki, szóbeli bántásokat sem.

Nagyon fontos, hogy legyen átlátható és ismert következménye minden bántalmazásnak! Fontos, hogy a következmény nem egyenlő a büntetéssel! Az a megfelelő hozzáállás, ha a kérdés, nem az, hogy ki milyen bűnt követett el és milyen büntetést érdemel, hanem az, kinek mire, milyen segítségre lenne szüksége, ki mitől érezné magát biztonságban, és hogyan lehet az adott közösségben jóvá tenni a már megtörtént bántásokat.

Érintett vagyok

Kérj segítséget!

Sajnos sokunkba beleégett a mondat: “Ne árulkodj!” Az árulásról valóban nem sok pozitív dolog jut az ember eszébe… A segítségkérés már sokkal jobban hangzik. Segítséget kérni gyakran bátor és bölcs döntés! 

Mi tehetsz, ha nem érzed magad biztonságban?

Fontos, hogy ki tudd jelölni a határaidat. Mondd meg, ha valami nem esik jól, ha fáj, ha a másiknak nincs joga ahhoz, amit csinál!

Ugyanakkor lényeges tudnod, hogy nem várható el tőled, hogy egyedül megvédd magad! Egy közösségben mindenki felelős a többiekért, és a biztonság garantálása a felnőttek feladata!

Ha azt érzékeled, hogy ebben nem számíthatsz tanáraidra és az iskola egyéb dolgozóira, akkor jó eséllyel nekik is segítségre van szükségük a helyzetek kezeléséhez, és fontos, hogy kérj segítséget az iskolán kívül is!

Ha nem ismersz olyan felnőttet, akivel kapcsolatban tudsz bízni abban, hogy jól reagál segítségkérés esetén, hívd a Kék Vonalat!

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116-111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy barátomért

Mit tehetek ha látom, hogy valakit bántanak?

  • Kifejezheted felé, hogy nincs egyedül! Az a tudat, hogy nincs mindenki ellene, hogy mások együttéreznek vele és elítéik a bántalmazó magatartást, akkor is sokat jelent, ha nem tudod konkrétan megvédeni a másikat. 
  • A bullying mindig közösségi történet: ha a bántalmazónak nincsenek csatlósai és hálás közönsége, ha a többség elfordul tőle és jelzi, hogy nem oké, amit egy kortársával művel, önmagában leállíthat bántalmazó folyamatokat. 
  • Ha azt érzed, a helyzetet nem tudod te megfordítani, és minden olyan esetben, amikor valaki veszélyben van, szólj egy felnőttnek! 
  • Kérj segítséget!

Sajnos sokunkba beleégett a mondat: “Ne árulkodj!” Az árulásról valóban nem sok pozitív dolog jut az ember eszébe… A segítségkérés már sokkal jobban hangzik. Segítséget kérni gyakran bátor és bölcs döntés! 

Ha azt érzed, hogy egy társadat bántják, bajban van, és erről beszélsz egy felnőttnek, abban nem az a lényeg, hogy a bántalmazónak akarsz rosszat, őt árulod el, hanem az, hogy aggódsz egy veszélyben lévő társad miatt, és az ő érdekében kérsz segítséget. A felnőttnek sem az a szerepe, hogy annak érdekében avatkozzon be a helyzetbe, hogy a bántalmazó kerüljön bajba! A bullying minden szereplőjének segítségre van szüksége, és nem a büntetés lesz a megoldása a helyzeteknek! 

Természetesen kortársak közötti agresszió nem csak az iskolában, hanem minden közösségben jelen lehet. Egy sportegyesületben, egy szakkörön, egy zenekarban vagy egy adott lakókörnyezetben élő fiatalok között. Ezekben az esetekben is igaz, hogy ha aggódsz valakiért, kérj segítséget egy megbízható felnőttől!

Ha nem ismersz olyan felnőttet, akivel kapcsolatban tudsz bízni abban, hogy jól reagál segítségkérés esetén, hívd a Kék Vonalat!

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy fiatalért

Mit tehetsz a kortárs bántalmazás ellen?

  • Mutass példát! Csak az a felnőtt tud hitelesen fellépni az erőszak ellen, aki maga sem fizikailag, sem érzelmileg nem bánt másokat, nem él vissza hatalmával.
  • Vedd észre! Nem fordítsd félre a fejed, ha valakit bántanak! Már azzal nagyon sokat teszel egy biztonságos, barátságosabb légkörért a környezetedben, ha bármilyen módon jelzed, hogy észrevetted és nem helyesled az erőszakot.
  • Ne hagyd magára a gyerekeket! Segíts megtanulni az erőszakmentes konfliktus megoldást!
  • Lépj fel az előítéletek, sztereotípiák ellen, mert egy elfogadó közösségben csökken a bullying veszélye!
  • Segíts a gyerekeknek megtanulni, hogy mi a különbség árulkodás és segítségkérés között!
  • Tegyél lépéseket annak érdekében, hogy átlátható és ismert következménye legyen minden bántalmazásnak! Fontos, hogy a következmény nem egyenlő a büntetéssel! Az a megfelelő hozzáállás, ha a kérdés nem az, hogy ki a bűnös és milyen büntetést érdemel, hanem ehelyett: kinek mire, milyen segítségre lenne szüksége, ki mitől érezné magát biztonságban, és hogyan lehet az adott közösségben jóvátenni a már megtörtént bántásokat.

Szülőként, szakemberként is kérhetsz segítséget!

A megoldásokhoz vezető út, azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

Ha aggódsz, a gyermekedért Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 000-ás ingyenes telefonszámon!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés