Skip to main content

Gyász, veszteség

Minden veszteséget – egy kudarcot, egy szakítást, egy kisállat elvesztését – gyász követ. Egy szerettünk halálát követő gyász különösen fájdalmas és általában sok időbe telik a gyászfolyamat.

A gyász megváltoztatja az embereket, különösen, ha egy közeli hozzátartozó halálát követő gyászról van szó. Egy gyászoló családban mindenki kicsit máshogy működik: megváltoznak a kapcsolatok, átrendeződik a fontossági sorrend. Elveszíteni egy szerettünket sosem könnyű. Mindenki máshogy kezeli ezeket az érzéseket és másban keresi a segítséget, a vigaszt. Sokaknak segítenek bizonyos szokások, rituálék, mint a temetés, az imádkozás, gyertyagyújtás, a beszélgetés az elhunyttal kapcsolatos emlékekről, később a sír gondozása, az évfordulókról való megemlékezés…

Érintett vagyok

Ha egy hozzád közel álló személy meghal, valószínűleg meg fogod tapasztalni saját magadban is a gyász és a veszteség érzését, és ezen nem lehet gyorsan túllenni. Fontos, hogy adj időt a gyásznak!

Hogyan kell gyászolni?

Nincs erre recept. Mindenki máshogy él meg egy veszteséget, és a fájdalmat is sokféleképpen mutatjuk ki.

Teljesen rendben van,

  • ha sírsz
  • ha nevetsz
  • ha dühös vagy
  • ha reménytelennek látsz mindent
  • ha társaságra vágysz
  • ha egyedül szeretnél lenni
  • ha beszélni akarsz az emlékeidről
  • ha nem akarsz az elhunyt szerettedre gondolni!

Nincs „helyes” reakció egy szerettünk elvesztésére. Fontos, hogy olyan módon fejezd ki gondolataid és érzéseid, ahogy az neked jól esik, és ezt meg tud engedni másnak is.

Nem kell egyedül megküzdeni a gyásszal!

Beszélhetsz egy barátoddal, rokonnal vagy egyéb megbízható felnőttel arról, min mész keresztül. A gyásszal való megküzdés nem azt jelenti, hogy nem fogsz többet arra az emberre gondolni, akit elveszítettél, de megtanulhatod (és ebben kérhetsz segítséget) úgy kezelni, hogy ne vegye át a bánat az uralmat az egész életed felett.  

Ha hónapok telnek el, és nem válik elviselhetőbbé a szomorúság, vagy ha megjelenik a kísértés, hogy egészségtelen módokon tompítsd a fájdalmadat, beszélj róla! 

Kérj segítséget, a családtagjaidtól, és ha tudsz, legyél többet a barátaiddal, akik segíthetnek abban, hogy néha kicsit másra is gondolj. 

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116-111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy barátomért

Hogyan tudom segíteni a gyászolót?

Nincs recept arra, hogyan kell “jól” gyászolni. Mindenki máshogy él meg egy veszteséget, és a fájdalmat is sokféleképpen mutatjuk ki.

Teljesen rendben van, ha valaki, akit veszteség ér sír, dühöng, elkeseredett, reménytelennek lát mindent, de az is ha nevet, ha szétszórt, ha zavart, ha nem a helyzetnek megfelelően viselkedik.

Nincs „helyes” reakció egy szerettünk elvesztésére. Fontos, hogy mindenki olyan módon fejezhesse ki a gondolatait és érzéseit, ahogy az neki jól esik.

Ha hetek, hónapok telnek el, és azt veszed észre az ismerősödnek nem válik elviselhetőbbé a szomorúság, vagy ha egészségtelen módon tompítja a fájdalmát, beszélj erről egy felnőttel, akiben megbízol!

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!
Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy fiatalért

Hogyan lehet segíteni egy gyermek gyászmunkáját?

Bátorítsuk a gyászban lévőket, életkortól függetlenül, érzelmeik kifejezésére és lehetőséget adva arra, hogy a saját maguk módján éljék meg szomorúságukat, hiányérzetüket. Teremts olyan helyzetet, amikor kimondhatók, megélhetők a negatív érzések is.

Az esetleges bűntudat megfogalmazásakor fontos megerősíteni: a gyermek nem tehet a halálesetről, gondolatai és cselekedetei nem lehettek okozói a halálnak.

Nincs „helyes” reakció egy szerettünk elvesztésére. Érdemes beszélni arról, hogy mindenki máshogy él meg egy veszteséget, és a fájdalmat is sokféleképpen mutatjuk ki. Segítség, ha hitelesen tudod képviselni, hogy rendben van a sírás, a harag, a magába fordulás, de az is, ha társaságra vágyik, ha szeretne beszélgetni vagy ha szórakozni, bulizni, felejteni szeretne. Minden ér, amivel nem veszélyezteti magát és másokat.

Nem kell egyedül megküzdeni a gyásszal!

A halálhoz való viszonyban, a gyászban, a negatív érzések megélésében is keresik a gyerekek a mintát. Lehet együtt sírni, ha valami nagyon fáj, lehet beszélni arról, hogy nekünk is nehéz, nekünk is hiányzik, aki már nincs velünk.

Ha hónapok telnek el, és nem válik elviselhetőbbé a szomorúság, vagy ha felmerül a gyanú, hogy egy gyerek, fiatal egészségtelen módokon tompítja a fájdalmat, beszélj vele aggódalmaidról és segíts, hogy szakértő segítséghez jusson! 

Szülőként, szakemberként is kérhetsz segítséget! A megoldásokhoz vezető út, azzal kezdődik, hogy beszélsz róla! Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

Ha aggódsz, a gyermekedért Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 000-ás ingyenes telefonszámon!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés