Skip to main content

Nehéz az iskolában

Gyerekek tömegei érzik úgy, hogy nem találják a helyüket az iskola világában. Persze van, akinek az iskola a jó közösséget, a barátokat, a kihívásokat és sikereket jelenti, de a Kék Vonal megkereső közül nagyon sokan nem ezt élik meg.

Érintett vagyok

Miért nem sikerül semmi?

Lehet, hogy tanulási nehézségeid vannak, vagy nehezebben megy a koncentrálás, de az is lehet, hogy egyszerűen nem az iskolában elvárt dolgokban vannak az erősségeid, ezért sok frusztráló, rossz élményt okozhat számodra az iskola! Sajnos kevés az olyan intézmény és, ahol tudás és lehetőség is van arra, hogy ne mindenkitől ugyanazt várják el, ugyanolyan tempóban és módszerekkel. 

Mit tehetsz, ha túl nehéz az iskola?

Rengeteg oka lehet annak, hogy nehezebben boldogulsz az iskolában. 

 • Ha nem érzed magad biztonságban,  túl sok energiát emészt fel a kortársak közötti feszültség, főleg ha téged bántalmaznak, akkor érthető, hogy  nem marad figyelmed a tanulásra.
 • Otthoni gondok, családtag betegsége, válás, gyász, a szülők közötti veszekedések és még sok minden szintén elterelheti a gondolataidat a tananyagról.
 • Különösen nehéz jól teljesíteni, ha nem érzed magad motiváltnak, nem érzed a pedagógusok támogatását, vagy korábbi kudarcok miatt egyre nehezebb hinned a saját sikereidben. 

Ha bármelyik ponton magadra ismertél, nagyon fontos, hogy erről a környezetedben lévő felnőttekkel, elsősorban a szüleiddel és tanáraiddal is tudj beszélni!

Tanulási nehézségek

Van, hogy nem a körülményektől és nem is a szándéktól függ, hogy valakinek valami nehezebben megy. Ha valakinek többé-kevésbé megfelelő oktatási körülmények között, átlagos (vagy akár magasabb) intelligenciával is gondja van a tanulással, akkor érdemes kivizsgálni, hogy nincs-e tanulási nehézség, figyelemzavar, hiperaktivitás vagy egyéb nehezítettség a háttérben, ami célzott fejlesztést igényel. Ezért tartozik minden iskola egy Pedagógiai Szakszolgálathoz, ahol minden érintett segítséget kell, hogy kapjon.

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116-111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy barátomért

Ha ismersz valakit, aki különösen nehezen boldogul a tanulásban, lehet segítségre van szüksége.

Hogyan segíthetek, ha egy barátomnak gondjai vannak a tanulással?

 • Légy vele türelmes, ha az iskola miatt aggódik, vagy panaszkodik!
 • Ne akard mindenáron megnyugtatni, vigasztalni! Érzésekkel nem lehet vitatkozni.
 • Beszélgess vele a problémáiról, ha szívesen osztja meg a gondolatait. A beszélgetés segít jobban megérteni egy-egy helyzetet.
 • Tanuljatok együtt! Lehet, hogy könnyebb elfogadni segítséget a tanulásban egy kortárstól, és sokszor már az is segít koncentrálni, ha valaki nem egyedül birkózik az anyaggal.
 • Bíztasd, hogy a nehézségeiről beszéljen egy számára megbízható felnőttel!

Rengeteg oka lehet annak, hogy valaki nehezebben boldogul az iskolában. 

 • Ha nem érzi magát biztonságban, ha  túl sok energiát emészt fel a kortársak közötti feszültség, akkor nem marad figyelem a tanulásra.
 • Otthoni gondok, családtag betegsége, válás, gyász, a szülők közötti veszekedések és még sok minden szintén elviheti a figyelmet a tananyagról.
 • Különösen nehéz jól teljesítenie annak, aki nem érzi magát motiváltnak, nem érzi a pedagógusok támogatását, vagy korábbi kudarcai miatt nem tud hinni a sikerekben. 

Van, hogy nem a körülményektől és nem is a szándéktól függ, hogy valakinek valami nehezebben megy. Ha valakinek többé-kevésbé megfelelő oktatási körülmények között, átlagos (magasabb) intelligenciával gondja van a tanulással, akkor érdemes kivizsgálni, hogy nincs-e tanulási nehézség, figyelemzavar, hiperaktivitás vagy egyéb nehezítettség a háttérben, ami célzott fejlesztést igényel. Ezért tartozik minden iskola egy Pedagógiai Szakszolgálathoz, ahol minden érintett, segítséget kell, hogy kapjon.

Segíts, segítséget kérni! Jól jön, ha egy tanulási nehézségekkel küzdő fiatala a barátaitól hallja, hogy nem ciki segítséget kérni!

Ha szeretnél segíteni valakinek, de nem tudod, hogyan, kezdj hozzá, hívj minket!

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy fiatalért

Mitől nehéz?

Rengeteg oka lehet annak, hogy valaki nehezebben boldogul az iskolában. 

Például: 

 • Bullying áldozata. Ha nem érzi magát biztonságban, érthető, hogy  nem marad energiája és figyelme a tanulásra.
 • Otthoni gondok, családtag betegsége, válás, gyász, a szülők közötti veszekedések és még sok minden szintén elterelheti a gondolatokat a tananyagról, és csökkenti a motivációt.
 • Korábbi kudarcok.
 • Nem támogató környezet.
 • Sajátos nevelési igény vagy tanulási nehézségek, részképesség zavarok

Tanulási nehézségek

Van, hogy nem a körülményektől és nem is a szándéktól függ, hogy valakinek valami nehezebben megy. Ha valakinek többé-kevésbé megfelelő oktatási körülmények között, átlagos (magasabb) intelligenciával gondja van a tanulással, akkor érdemes kivizsgálni, hogy nincs-e tanulási nehézség, figyelemzavar, hiperaktivitás vagy egyéb nehezítettség a háttérben, ami célzott fejlesztést igényel. Ezért tartozik minden iskola egy Pedagógiai Szakszolgálathoz, ahol minden érintett segítséget kell, hogy kapjon.

“Kódos tanulók”

Vannak, akiknek beilleszkedési, tanulási, magatartási, nehézségei (BTM) vagy sajátos nevelési igényeik (SNI) vannak, de az is lehet, hogy egyszerűen nem az iskolában elvárt dolgokban vannak az erősségeik. 

Sajnos kevés az olyan intézmény, ahol tudás és lehetőség is van arra, hogy ne mindenkitől ugyanazt várják el, ugyanolyan tempóban és módszerekkel. 

Pedig különösen fontos (fontos lenne mindenhol) az iskolában bármilyen okból nehezebben teljesítő tanulókra figyelni, mert ha sok frusztráló, rossz élményt okoz az iskola, akkor az eredeti nehézségek mellé a frusztráció, a negatív önbeteljesítő jóslatok és motiválatlanság is felzárkózik! 

Szülőként, szakemberként is kérhetsz segítséget!

A megoldásokhoz vezető út, azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

Ha aggódsz, a gyermekedért Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 000-ás ingyenes telefonszámon!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés