Skip to main content

Nemi identitás & szexuális orientáció

A serdülőkor egyik fontos feladata az identitásunk megtalálása. Ennek egy jelentős része szól arról, hogy milyen neműnek érzem magam, milyen nemi szerepekhez szeretnék igazodni. Az identitás kialakulását követi, illetve sokszor már az identitás alakulásával párhuzamosan felerősödik az intimitásra való vágy, így különösen aktuálissá válik ezekben az években, hogy szexuálisan melyik nemhez vonzódsz. Kialakul az is, hogy egyáltalán számít-e neked, hogy a másik milyen nemű, vagy vonzódsz-e bárkihez szexuálisan.

Mit jelent a szexuális orientáció, azaz irányultság?

A szexuális irányultságod azt mutatja, hogy melyik nemhez vonzódsz testileg és érzelmileg. Már a korai éveinktől úgy érezhetjük, hogy vonzódunk valamelyik nemhez, de az is megtörténhet, hogy csak a serdülés éveiben kezd foglalkoztatni ez  a kérdés. Vonzódhatsz a férfiakhoz, a nőkhöz, mindkét nemhez egyformán vagy eltérő erősséggel, illetve az is rendben van, ha egyik nemhez sem vonzódsz testileg. A szexuális irányultságod nem választás kérdése. Ez egy adottság, ugyanúgy, mint a szemed színe, vagy az, hogy milyen kezes vagy. 

Mit jelent a nemi identitás, azaz önazonosság?

A nemi önazonosság azt mutatja, hogy melyik nemhez tartozónak érzed magadat. A születésedkor a szabad szemmel látható biológiai jellemzőid alapján határozták meg a nemedet. Mivel a biológiai nem egy bonyolult, sok tényezőből összeálló dolog, és ezek a tényezők nem mindenkinél mutatnak egyértelműen egy irányba, előfordulhat, hogy később kiderül biológiailag sem egyértelmű, hogy férfi vagy női testé alakul a tested. És az ember jóval több, mint biológia!  Ahogy  idősebb leszel, megtörténhet, hogy még ha nincs is ennek testi oka, te úgy érzed, nem azzal a nemmel tudsz azonosulni, amilyennek születésedkor besoroltak, vagy egyszerűen nem kívánod magadat ezen a férfi-nő vonalon elhelyezni.

Coming Out – a másság felvállalása

A ‘Coming Out’ az a kifejezés, ami leírja azt a folyamatot, amikor valaki tudatja másokkal a szexuális irányultságát, illetve nemi önazonosságát.  Különböző állomásai vannak ennek a folyamatnak, néhányan hamarabb, mások később állnak készen arra, hogy befogadjanak másokat a világukba, megosszák másokkal a gondolataikat.

Érintett vagyok

A szexualitásod felfedezése izgalmas időszak is lehet. Az nem döntés kérdése, hogy kikhez vonzódsz. Ez alapján azonosíthatod magadat heteroszexuálisként, melegként, leszbikusként, biszexuálisként vagy máshogy. Az, hogy a szexuális irányultságod meghatározásához milyen kifejezéseket használsz, és ezt kivel osztod meg, egyedül a te döntésed. Nagyon fontos, hogy a saját érzéseid motiváljanak ebben. Ez azt is jelenti, hogy nagyon sok kárt okozhat és nem hatékony a szexuális orientáció külső nyomásra történő megváltoztatása.
Az életünkre sokféle családi, kortársaktól érkező és társadalmi elvárás van hatással, és a nemiség témájában is rengeteg ilyen megfelelési kényszerrel találkozhatunk. Sokféle érzelmet tapasztalhatsz meg az elfogadás útján, hogy önmagadként élhess. Elképzelhető, hogy félsz, össze vagy zavarodva vagy akár bármilyen más érzés is a hatalmába keríthet. Nagyon nehéz lehet elszakadni az elvárásoktól, megismerni, majd pedig másoknak is megmutatni az igazi énedet! Jogod van a kérdéseidhez, kételyeidhez, az ellentmondásos érzéseidhez és a megingathatatlan bizonyossághoz is! Ez egy nehéz, gyakran magányosnak tűnő út, de tudd, hogy van ezen az úton segítség!
A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!
Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116-111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy barátomért

Hogyan álljak hozzá, ha egy ismerősöm meleg vagy transznemű?

Az életünkre sokféle családi, kortársaktól érkező és társadalmi elvárás van hatással, és a nemiség témájában is rengeteg ilyen megfelelési kényszerrel találkozhat mindenki. A legtöbb, amit egy coming out után az ismerősödért tehetsz, ha teljes elfogadással fogadod, amit megoszt magáról. Nagyon sok kárt okozhat és nem hatékony a nemi identitás vagy a szexuális orientáció külső nyomásra történő megváltoztatása.


Ha úgy érzed, kérdéseid, kételyeid vannak a különböző szexuális irányultságok és nemi identitásokkal kapcsolatban, hívj minket!
A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!
Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy fiatalért

Jellemzően a nem heteronormatív identitás megélését és felvállalását félelmek, önvádak és szégyen övezi, a belsővé vált elvárások és előítéletek miatt, de egy támogató környezet nagyon sokat tud tenni az önelfogadás érdekében.

Hogyan segíthetsz?

Minden tizenévesnek szüksége van elfogadó, megértő, bizalmi kapcsolatokra megbízható felnőttekkel. Ez különösen igaz azokra a fiatalokra, akik gyakran megbélyegzéstől és elutasítástól, negatív diszkriminációtól nem egyszer joggal tartva keresik a saját útjukat. A nyitott, érdeklődő meghallgatás, a figyelem és a sokszor ambivalens érzések validálása önmagában is hatalmas segítség.
Ha gyereked, tanítványod, vagy más hozzád közel álló tizenéves vallja magát az LMBTQ+ közösség tagjának, akkor különösen fontos, hogy te is megküzdj a saját esetleges előítéleteiddel, félelmeiddel, aggodalmaiddal. Ebben sokat segít a megfelelő forrásból való tájékozódás.

Szülőként, szakemberként is kérhetsz segítséget! A megoldásokhoz vezető út, azzal kezdődik, hogy beszélsz róla! Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

Ha aggódsz, a gyermekedért Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 000-ás ingyenes telefonszámon!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés