Skip to main content

Nem jó otthon

A családdal kapcsolatban szeretnénk, ha mindenkinek jó dolgok jutnának eszébe, úgymint szeretet, biztonság, gondoskodás… , de sok családra nem ezek a fogalmak jellemzőek. A Kék Vonalnál ezt nap mint nap tapasztaljuk és hiszünk abban, hogy nagyon fontos nyíltan beszélni arról, hogy vannak gyerekek és fiatalok, akiknek nem jó otthon, akiket nem biztonságos, meleg családi fészek vár haza.

A szülőknek is lehet nehéz, de ez nem írhatja felül a felelősségüket!

Minden családban, a tökéletesnek tűnő ismerősöknél is vannak kisebb-nagyobb problémák, amit egy elég jól működő család meg tud oldani. De van egy határ, ahol már ki kell mondani, hogy ez nem oké, ez nem fér bele…

Mindenkinek joga van a biztonsághoz!

Magyarországon 2005 óta zéró tolerancia van a testi fenyítéssel kapcsolatban. Azaz nincs olyan, hogy egy “anyai / atyai pofon” belefér! Senkinek nincs joga megütni a másikat!

A gyerekek fizikai, érzelmi és szexuális bántalmazása tilos!

Érintett vagyok

Nagyon sok oka lehet annak, hogy egy család nem működik jól.

  • Lehet, hogy a szüleid is ezt látták otthon gyermekkorukban. Azt tudják továbbadni, amit ők kaptak, vagy annál csak egy kicsivel jobbat.
  • Lehet, hogy pszichiátriai vagy egyéb betegségek, esetleg függőségek nehezítik meg, hogy jól helyt álljanak apai, anyai szerepükben. 
  • Sokszor a rossz anyagi helyzet, a munkahelyi stressz, vagy a párkapcsolati problémák lesznek romboló hatással az egész családra.

A fenti helyzetek miatt lehet, hogy a szüleidnek is segítségre van szüksége, de ezekből egyik sem, és semmi más körülmény sem teszi elfogadhatóvá, ha elhanyagolják a testi-lelki szükségleteidet, ha nem gondoskodnak rólad, ha nem veszik figyelembe, hogy te mit szeretnél, vagy ha egyenesen bántanak. 

Jogod van a biztonsághoz!

  • Magyarországon 2005 óta zéró tolerancia van a testi fenyítéssel kapcsolatban. Azaz nincs olyan, hogy egy “anyai / atyai pofon” belefér! Senkinek nincs joga megütni, megrángatni vagy bármilyen más módon bántani téged!
  • A tested a tiéd! A saját szüleiddel szemben is jelezheted a saját határaidat és ezt tiszteletben kell tartaniuk!
  • Jogod van azt érezni, hogy a szüleid elfogadnak, gondoskodnak rólad, számíthatsz rájuk!
  • Az is nagyon romboló, ha téged nem ér közvetlenül bántás, de rendszeresen tanúja vagy a szüleid egymás közötti erőszakos konfliktusainak, vagy az egyik fél bántalmazó magatartásának.
  • Nem megengedhető, hogy mások bántalmazásának tegyenek szemtanújává, hogy másokért kelljen aggódnod és állandó feszültségben élned.
  • A családodban a szüleidnek kell felelősséget vállalnia érted (és a testvéreidért), nem a te dolgod gondoskodni másokról.

Ha ez nem így van, ha érzelmileg és fizikailag nem vagy otthon biztonságban, akkor jogod van ezt jelezni és segítséget kérni!

Miért lett minden olyan nehéz?

A kamaszkorban, azokban a családokban is megszaporodhatnak a feszültségek, ahol korábban béke volt. A serdülőkor sok változást hoz és a családok minden tagjának kihívást jelenthet ehhez alkalmazkodni. Lehet, hogy azt érzed, hogy a szüleid nem értenek meg, vagy nem is akarod már minden gondod-bajod velük megosztani. Egyre idegesítőbbnek érezheted az elvárásaikat és a kontrolligényüket. 

Nehéz egyensúlyozási folyamat tizenéves korban a szülők és majdnem felnőtt gyerekeik együttélése. Bizonyos konfliktusok elkerülhetetlenek és sok jót is hozhatnak, viszont az nem természetes, ha a családi otthon egy csatatérré változik, és már csak veszekedni tudtok vagy inkább egymáshoz sem szóltok! Nem lehet mindent a kamaszkorra fogni, és jogod van segítséget kérni, ha tartósan nem érzed jól magad otthon!

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116-111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy barátomért

Ha azt sejted, hogy a környezetedben van olyan gyerek, akit bármilyen módon bántanak, akkor kérj segítséget a számára!

Nem neked kell ezeket  a helyzeteket megoldanod! De nagyon fontos lehet a másiknak a meghallgatás, a megértés. Sokat jelenhet, ha bízhat egy barátban, akivel megoszthatja nehéz történeteit. A családi nehézségekről mindig nehéz beszélni, értékeld, ha valaki bizalmat szavaz neked. Ne élj ezzel a bizalommal vissza, ugyanakkor ne ígérj feltétlen titoktartást!

Rossz titkok

Vannak olyan titkok, amiket nem szabad megtartani. Ha valaki veszélyben van, bántják, esetleg bántja magát, akkor segítségre van szüksége! Ha nem tudod, mi lenne a helyes lépés egy rád bízott titokkal, hívj minket!

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy fiatalért

A biztonság azt is jelenti, hogy egy gyermek nem szemtanúja mások bántalmazásának. A párkapcsolati erőszak az érintett gyerekekkel szemben is bántalmazás!

A gyermekkel szemben elkövetett bűncselekmények nagy többsége a családon belül történik. A legpusztítóbb következményekkel jár a családon belüli szexuális abúzus. Ha ennek a legkisebb gyanúja is felmerül az érintett gyereknek azonnal védelemre van szüksége!

A gyerekek fizikai, érzelmi és szexuális bántalmazása tilos!

Komoly lelki következményei vannak az otthoni érzelmi bántalmazásnak, aminek lehet, hogy hozzátartozóként, vagy szakemberként csak a lehetséges következményeit látod.

Ha egy gyerek viselkedése aggasztó, megváltozik a hangulata vagy hirtelen romlik a teljesítménye, igyekezz vele beszélgetni a változások hátteréről, és vedd komolyan, ha családon belüli gondokról beszél!

Ha azt sejted, hogy a környezetedben van olyan gyerek, akit bármilyen módon bántanak, akkor kérj segítséget a számára! Ezt anonim módon is megteheted a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatoknál.

A családi nehézségekről mindig nehéz beszélni. Értékeld, ha egy gyerek, fiatal ekkora bizalmat szavaz neked. Ne élj ezzel a bizalommal vissza, ugyanakkor ne ígérj feltétlen titoktartást! Ha valaki veszélyben van, elhanyagolják, szexuálisan visszaélnek vele, akkor segítségre van szüksége! Ha nem tudod, mi lenne a helyes lépés egy rád bízott titokkal, hívj minket!

Szülőként, szakemberként is kérhetsz segítséget!

A megoldásokhoz vezető út, azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

Ha aggódsz, a gyermekedért Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 000-ás ingyenes telefonszámon!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés