Skip to main content

Önértékeléssel kapcsolatos gondolatok / testképzavar

Elég jó, elég okos, elég sikeres, elég szép vagyok? Egyáltalán elég vagyok? Ezek olyan kérdések,  amelyek életkortól függetlenül sokunkat időről-időre megtalálnak, de tizenéves korban, amikor hirtelen sok vélt vagy valós külső-belső elvárásnak szeretnél megfelelni, különösen jellemzőek.

Mikor kell aggódni?

  • Ha a tökéletesség iránti vágy, a maximalizmus valakinek állandó rossz érzéseket okoz. 
  • Ha valaki rendszeresen nem reális célokat tűz ki.
  • Ha rendszeresen rosszul méri fel a saját maga képességeit, teljesítményét, rosszul ítéli meg erejét vagy éppen testalkatát, súlyát.
  • Ha egy tizenéves csak az alakjával, az étkezéssel vagy a testépítéssel foglalkozik.
  • Ha hirtelen veszít nagyon sokat a súlyából.
  • Ha egy fiatal hánytatja magát vagy hashajtókat szed a hízástól való félelmében.
  • Ha az evés bűntudatot okoz. 

Érintett vagyok

Baj, ha jobb akarok lenni?

Az önmagaddal szembeni igényesség, mondjuk, hogy vannak céljaid és akarsz értük küzdeni nagyon pozitív dolgok. Probléma akkor szokott lenni, ha a tökéletesség iránti vágy, a maximalizmus állandó rossz érzéseket kezd okozni. A célok fontosak, de ha nem reálisak, akkor kifejezetten mérgezővé válhatnak. Ha túl gyakran alá- esetleg éppen túlbecsülöd a saját teljesítményedet, eredményeidet, akkor érdemes lehet segítséget kérni a várt eredmények kitűzésében, legyen szó tanulásról, sportról, kommunikációs helyzetek kezeléséről vagy akár egy fogyókúráról vagy testépítésről.

Saját magad szurkolója legyél, ne a kritikusa!

Sok fiatal rengeteg kritikát kap a környezetétől egész gyerekkorán keresztül. A bántó, rosszindulatú megjegyzések, de akár a szülői aggodalmakat tükröző negatív jóslatok (pl. “nem sokra fogod így vinni” és társai…) belénk égnek, és nagyon komoly munka átírni őket. Ha többször érzed, hogy neked “az elég jó nem elég jó”, különösen saját magaddal kapcsolatban, vagy ha tartósan nem vagy kibékülve a teljesítményeddel, a tükörképeddel vagy a kapcsolataid alakulásával, akkor fontos, hogy ebben a lelki munkában tudj, segítséget kérni!

Amikor a maximalizmus pusztító

A saját magaddal kapcsolatos kínzó elégedetlenség akár pszichés betegségekhez is vezethet. Az egyik legveszélyesebb út, amikor a saját testeddel való rossz viszony étkezési zavarokhoz vezet. A közösségi média, a kortársaknak való megfelelés, és a tizenéves korban sokaknál nagyon hirtelen megváltozó, hol megnyúló, hol szélesedő tükörkép mellett komoly kihívás egy egészséges önértékelést és testképet kialakítani. Jellemzően a kamaszlányok vékonyabbak, a fiúk egyre izmosabbak szeretnének lenni. Ennek érdekében az egészséges határok között is sok mindent lehet tenni az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás jegyében, de van egy pont, ahonnan a testtömeg csökkentés és növelés is veszélyessé válik.

Ha azt tapasztalod magadon, hogy az alakoddal, a testedzéssel és az étkezéssel kapcsolatos gondolatok minden másnál fontosabbá váltak, kérj mielőbb segítséget! Beszélj egy felnőttel, akiben megbízol!

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116-111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy barátomért

Hogyan segíthetek, ha azt látom, hogy egy kortársam nincs jól?

Sok fiatal rengeteg kritikát kap a környezetétől egész gyerekkorán keresztül. A bántó, rosszindulatú megjegyzések, de akár a szülői negatív jóslatokat nagyon komoly munka átírni. Nagyon értékes lehet ebben egy jó barát, aki észreveszi a másikban a jót, a szépet, és hiteles, pozitív visszajelzéseket tud adni.

Ha felmerül, hogy valaki komoly önértekelési gondokkal küzd, esetleg testkép zavarral vagy étkezési zavarral, akkor szakember, első sorban pszichológusra van szüksége! Ha aggódsz valakiért, de nem tudod, mit tehetnél az érdekében, hívj minket!

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy fiatalért

Hogyan segíthetsz?

Sok fiatal rengeteg kritikát kap a környezetétől egész gyerekkorán keresztül. A bántó, rosszindulatú megjegyzéseket, de akár a szülői negatív jóslatokat nagyon komoly munka átírni. Nagyon értékes lehet ebben egy megbízható felnőtt, aki észreveszi a másikban a jót, a szépet, és hiteles, pozitív visszajelzéseket tud adni.

Ha felmerül, hogy valaki komoly önértekelési gondokkal küzd, esetleg testkép zavarral vagy étkezési zavarral, akkor szakemberre, elsősorban pszichológusra van szüksége! Ha aggódsz valakiért, de nem tudod, mit tehetnél az érdekében, hívj minket!

Szülőként, szakemberként is kérhetsz segítséget! A megoldásokhoz vezető út, azzal kezdődik, hogy beszélsz róla! Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

Ha aggódsz, a gyermekedért Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 000-ás ingyenes telefonszámon!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés