Skip to main content

Öngyilkossági gondolatok

Egyetlen öngyilkosság is túl sok! Ehhez képest gyerekek és fiatalok körében ez az egyik leggyakoribb halálozási ok. Csak Magyarországon minden évben egy kisebb osztálynyi gyermeket veszítünk el öngyilkosság következtében.

Aki öngyilkosságot kísérel meg, nem meghalni akar, de nem tud valamit tovább elviselni!

Mi lehet a háttérben?

 • Aki öngyilkosságot kísérel meg, valamilyen krízisállapotba jutott, vagyis eddigi megküzdési eszközei nem bizonyulnak elégnek egy számára fontos és elkerülhetetlen akadállyal szemben.
 • Nagyon gyakran feltáratlan vagy nem jól kezelt lelki betegség, leggyakrabban depresszió áll a befejezett öngyilkosságok hátterében. 
 • Az öngyilkossági kísérlet közvetlen előzménye lehet egy kudarc, veszteség, szakítás vagy más csalódás, de ezek jellemzően inkább egy „utolsó cseppnek” tekinthetők egy összetett folyamatban.

Aki beszél róla, úgysem teszi meg?

Ez egy nagyon veszélyes és rendkívül káros tévhit! 

Ha valaki  

 • öngyilkossági gondolatokat oszt meg
 • konkrét öngyilkossági tervekről beszél vagy ilyesmire utal
 • búcsúüzeneteket küld
 • elajándékozza fontos tárgyait 
 • bármilyen más módon jelzi, az öngyilkossági szándékát, 
 • azt életbevágóan fontos komolyan venni! 

Ezek segélykiáltások, amik meghallása életmentő lehet!

Az öngyilkosság sosem megoldás, mert  elveszi az esélyt minden pozitív változástól!

Valódi megoldásnak azt tekinthető, ami 

 • segít elviselni az emberileg elviselhető kínokat: a  gyászt, a csalódást, testi-lelki fájdalmat;
 • segít megváltoztatni azokat a helyzeteket, amiktől az érintett szenved, legyen az testi-lelki betegség vagy bántalmazó kapcsolatok, rossz körülmények;
 • segít megküzdeni önértékelési problémákkal és olyan negatív érzésekkel mint a bűntudat, szégyen, szomorúság, magányosság, harag.

Az öngyilkossági gondolatok, szándékok hátterében lévő összetett helyzetek feltárásához és a pozitív változások elindulásához  általában szakember segítségére van szükség. A pszichológiai, pszichiátriai folyamatokhoz, az egyéni és családterápiához az az első lépés, hogy az  öngyilkos gondolatok ne számítsanak  tabunak! 

Érintett vagyok

Mit tegyek, ha öngyilkossági gondolatokkal küzdök?

Nagyon sok ember éli át élete során akár többször is, azt az érzést, hogy nem lát kiutat, nem lát megoldást. Ha öngyilkossági gondolataid vannak, az azt jelzi, valamit nagyon nem tudsz tovább elviselni, valamibe nagyon belefáradtál vagy valahonnan nem látsz kiutat, valamire nem látsz megoldást. Ennek a feszültsége, fájdalma lehet nagyon nehezen elviselhető. Tudjuk, hogy aki éppen mélyponton van, krízisben van, annak ez az állapot örökkévalóságnak tűnik. Senki nem tudja saját magát kihúzni egy mély veremből, de a jó hír az, hogy nem is kell egyedül küzdeni!

Mit tegyek, ha most akarok kárt tenni magamban?

Az, hogy most azt érzed, legjobb lenne nem lenni, egy kínzó és ijesztő érzés lehet. Jogod van megélni ezt a fájdalmat, kétségbeesést, dühöt vagy szomorúságot érezni, de fontos, hogy meg tudd ígérni magadnak, hogy bármilyen nehéz is, megállod, hogy bántsd magadat! Adj egy esélyt magadnak! 

Ennek érdekében a következőket teheted:

 1. Szabadulj meg a veszélyforrásoktól! Ne legyen a közeledben semmi olyan eszköz, amivel kárt tehetsz magadban!
 2. Maradj józan! Az alkohol, a nem megfelelően szedett gyógyszerek, az egyéb tudatmódosító szerek fokozhatják az ártó késztetéseket.
 3. Zökkentsd ki magad! Ha bent vagy – menj ki, ha fekszel – állj fel, igyál egy pohár vizet, kicsit mozgasd át a testedet!
 4. Kérj segítséget! Ne maradj egyedül! Ha nincs a közeledben senki, akivel meg tudod osztani mi van most benned, hívj minket! Kék Vonal: 116-111
 5. Ha úgy érzed, nincs már erőd a fentiekre, ha veszélyben érzed magad, hívd a 112-t és kérd a mentők segítségét! Mondd el, hogy hívnak, hol tartózkodsz jelenleg és hogy azért kérsz sürgős segítséget, mert öngyilkossági késztetésekkel küzdesz és nem érzed magad biztonságban. 

Ne feledd, nem kell egyedül küzdened! Jogod van a segítséghez!

Ha érintett vagy, vagy aggódsz valakiért, beszélj erről egy megbízható felnőttel! Ha tanácstalan vagy, hogy kihez fordulj, és hogyan beszélj a helyzetről, hívd a Kék Vonalat vagy írj nekünk!

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla! Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116-111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy barátomért

Nagyon nehéz, ha az ismeretségi körödben van érintett, és rendkívül nyomasztó érzést kelthet, ha arról szerzel tudomást, hogy egy hozzád életkorban közel álló ismerős kísérelt meg öngyilkosságot. 

Hogyan reagáljak, ha valaki öngyilkossági gondolatokat oszt meg velem?

Próbálj nyugodt maradni, ne ess pánikba és fogadd el, hogy a barátod, ismerősöd, most nagyon nehéz érzéseket él át, nagyon sötét gondolatokkal küzd. Az érzésekhez mindenkinek joga van! Ne vitatkozz vele, ne próbáld meggyőzni arról, hogy „az élet szép”, mert valószínűleg, ő most nagyon nem így látja. Próbáld megérteni a fájdalom, harag, szomorúság vagy tanácstalanság érzését a másikban! 

Például támogathatod ilyen mondatokkal:

 • Itt vagyok melletted, próbálom megérteni, min mész keresztül!
 • Megértem, ha tanácstalan / szomorú / dühös / kétségbeesett vagy!
 • Nekem elmondhatod, mi bánt!
 • Segítek megoldást találni!
 • Keressünk együtt segítséget!

Ugyanakkor egyértelműen mondd ki, hogy az öngyilkosságot nem tudod elfogadni és ajánld fel a segítségedet a valódi megoldások keresésében! 

És ami a legfontosabb: te se maradj egyedül, kérj segítséget egy megbízható felnőttől!

Amit semmiképpen ne tegyél:

 • Ne legyél partner az öngyilkosság tervezésébe! 
 • Ne adj ötleteket öngyilkossági módszerekre!
 • Ne vitatkozz az érzéseivel, fogadd el, hogy ő most tényleg ennyire rosszul van!
 • Ne hibáztasd!
 • Ne ígérj olyasmit, amit nem rajtad múlik!

Ne feledd, nem mindent titok megtartása segítség! Ha valaki aggasztó dolgokat mesél el, például öngyilkossági gondolatokat oszt meg veled, akkor neki felnőtt segítségre van szüksége! Lehet te vagy az egyetlen, aki segíthet neki megfelelő szakemberhez eljutni. 

Ha aggódsz valakiért, beszélj erről egy megbízható felnőttel! Ha tanácstalan vagy, hogy kihez fordulj, és hogyan beszélj a helyzetről, hívj minket, írj nekünk!

A megoldásokhoz vezető út, azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy fiatalért

Ha arról szerzel tudomást, hogy egy gyereknek, fiatalnak öngyilkossági gondolatai vannak, ha öngyilkossági tervekről beszél vagy ilyesmire utal, esetleg búcsúlevelet írt, elajándékozza fontos tárgyait vagy bármilyen más módon jelzi, az öngyilkossági szándékát, azt vedd komolyan!

Hogyan reagálj?

Ne ess pánikba és fogadd el, hogy ő most ennyire negatív érzéseket él át, nagyon sötét gondolatokkal küzd. Az érzésekhez mindenkinek joga van!

Ne vitatkozz vele, ne próbáld meggyőzni arról, hogy „az élet szép”, mert valószínűleg, ő most nagyon nem így látja. 

Próbáld megérteni a fájdalom, harag, szomorúság vagy tanácstalanság érzését! Ugyanakkor ajánld fel a segítségedet a valódi megoldások keresésében és tégy meg minden tőled telhetőt, hogy a lehető leggyorsabban gyermekpszichiátriai segítséget kapjon az érintett gyermek!

Ha szeretnél segíteni, de tanácstalan vagy, hogy mi legyen a következő lépés, kérj te is segítséget szakembertől!

A megoldásokhoz vezető út, azzal kezdődik, hogy beszélsz róla! Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

Ha aggódsz, a gyermekedért Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 000-ás ingyenes telefonszámon!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés