Skip to main content

Önsértés

Mit nevezünk önsértésnek? 

Önsértésnek nevezünk minden olyan cselekvést, amivel az érintett saját magának fájdalmat, sérülést okoz, vagdosással, falcolással, égetéssel.

Mi lehet a háttérben?

Sok fiatal azért próbálja ki az önsebzést, mert nem lát jobb utat a negatív érzései kezeléséhez.

Vannak, akik a belső ürességet szeretnék kitölteni, az érzelmi tompaságot akarják elűzni a fájdalomokozással
Szintén gyakori ok, hogy valaki az elviselhetetlennek érzett belső feszültségét így tudja csökkenteni.
Másokat a bűntudat, szégyen érzése terel az önsértés felé.

A szándékos testi fájdalom okozása adhat egy pillanatnyi megkönnyebbülést. Tűnhet úgy, hogy a fizikai seb egy röpke pillanatra elviselhetőbbé teszi a lelki kínokat.

Miért nem jó út?

 • Az önsértés sosem ad valós megoldást 
 • Maradandó hegeket okoz 
 • Könnyen függőséget alakít ki
 • Növeli az öngyilkosság kockázatát

Ez csak egy divat…?

Senki sem falcol, senki sem vagdossa, égeti, üti a saját testét „pusztán divatból”. Ugyanakkor a mintakövetés fontos eleme az önsebzésnek: sokan azért próbálják ki ezt a rossz utat az érzelmeik szabályozására, mert ezt látták a kortársaitól vagy online platformokon. Az önsértő magatartás egy nagyon fontos segélykiáltás! Aki jól érzi magát a bőrében, aki rendben van magával és a világgal, annak nincs szüksége ilyen eszközökre a figyelemszerzéshez. Aki egy elég jól működő családban él,  vannak barátai, annak számos pozitív lehetősége van arra, hogy megélje: figyelnek rá. Emellett a  nehézségeit is tudja kevésbé drasztikus módon jelezni.

Az önsértő magatartás egy nagyon fontos segélykiáltás! 

Aki jól érzi magát a bőrében, aki rendben van magával és világgal, annak nincs szüksége ilyen eszközökre a figyelemszerzéshez.

Mi segít hosszú távon?

Az önsebzés hátterében lévő összetett helyzetnek feltárásához és a pozitív változások elindulásához általában szakember segítségére van szükség. A nehezen feldolgozható traumák, veszteségek, a nem megfelelően gondoskodó környezet, korábbi vagy jelenlegi bántalmazás, csecsemőkori és kisgyermekkori rossz élmények mind vezethetnek ahhoz, hogy rossz megküzdési stratégiája alakuljon ki egy gyereknek. A pszichológiai, pszichiátriai folyamatokhoz, az egyéni és családterápiához az első lépés, hogy az önsértés ne legyen tabu!

Érintett vagyok

Mit tehetek az önsértés helyett?

Ha cél, hogy érezz valami erős ingert, segíthet, ha 

 • veszel egy forró fürdőt
 • jégkockákat szorítassz
 • csípőset eszel
 • erős illatú holmikat szagolsz
 • intenzív testmozgást végzel
 • táncolsz
 • hangos zenét hallgatsz

Ha cél, megszabadulni a feszültségtől, segíthet, ha

 • kikiabálod a benned lévő gondolatokat
 • hangosan énekelsz
 • puha párnába bokszolsz
 • futsz, ugrálsz
 • mély levegőket veszel, koncentrálsz a lélegzetvételeidre
 • festesz, rajzolsz vagy más eszközzel alkotsz valamit

Ha a cél megnyugodni, segíthet, ha

 • kellemes zenét hallgatsz
 • relaxációs gyakorlatokat végzel
 • izmaidat tudatosan megfeszíted, majd elengeded 
 • sétálsz egyet
 • regényt olvasol vagy filmet, sorozatot nézel
 • beszélgetsz valakivel

Ha érintett vagy, beszélj erről egy megbízható felnőttel! Ha tanácstalan vagy, hogy kihez fordulj, és hogyan beszélj a helyzetről, hívd a Kék Vonalat, írj nekünk!

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy barátomért

Nagyon ijesztő lehet látni, hogy egy ismerősöd szándékosan kárt tesz magában!

Már azzal is nagyon sokat tudsz ilyen helyzetben segíteni, ha nem kezeled tabuként a témát!

Fontos, hogy támogatólag reagálj, ha téged tisztelt meg azzal, hogy beszélt erről, és akkor is lehetőséged van segíteni, ha véletlenül láttad meg a sebhelyeit vagy más módon szereztél tudomást az önsebzésről.

A kortársak támogatása és megértő hozzáállása nagyon értékes, de egy másik gyerek vagy fiatal lelki jólléte, nem a te felelősséged! A benned lévő ezzel kapcsolatos rossz érzések, kérdések, bizonytalanságok miatt, te is kérhetsz segítséget! 

Mit ajánlhatok másoknak az önsértés helyett?

A cél, hogy pszichológiai segítséget kapjon az érintett és hogy azok a problémák, amik az önsértéshez vezettek enyhüljenek.
Már azzal is nagyon sokat segíthetsz, ha veled beszélgethet a magában kárt okozó ismerősöd. Maga a beszélgetés is egy hatékony feszültségcsökkentő eszköz.
Ezentúl érdemes megpróbálni más, nem önkárosító tevékenységekkel kiváltani az önsebzést. Például forró fürdővel, jégkockák szorongatásával, hangos zenével, tánccal, testmozgással, alkotással. Segíthet megnyugodni a zenehallgatás, az olvasás, filmnézés.

Nem minden titok megtartása segítség!

Ha valaki aggasztó dolgokat mesél el, például megosztja veled, hogy bántani szokta magát, akkor felnőtt segítségre van szükség! Ha aggódsz valakiért, akiről tudod, hogy bántja magát, beszélj erről egy megbízható felnőttel! Lehet te vagy az egyetlen, aki segíthet neki megfelelő szakemberhez eljutni. Ha tanácstalan vagy, hogy kihez fordulj, és hogyan beszélj a helyzetről, hívj minket, írj nekünk! A megoldásokhoz vezető út, azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy fiatalért

Mit tehetek, ha aggódom valakiért?

Nagyon ijesztő lehet azzal szembesülni, hogy egy gyerek szándékosan sérüléseket okoz magának. Már azzal is nagyon sokat tudsz ilyen helyzetben segíteni, ha nem kezeled tabuként a témát!

Fontos, hogy támogatóan reagálj, ha téged tisztelt meg azzal, hogy beszélt erről és akkor is lehetőséged van segíteni, ha véletlenül láttad meg a sebhelyeit vagy más módon szereztél tudomást az önsebzésről.

A vagdosás, falcolás vagy más önsebzés hátterében lévő összetett helyzetnek feltárásához és a változásokhoz általában szakember segítségre van szükség. 

Érthető, ha egy ilyen helyzetben azt érzed szakemberként, szülőként, hozzátartozóként neked is segítségre van szükséged. Ne maradj egyedül az aggodalmaiddal! 

 A megoldásokhoz vezető út, azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Ha aggódsz egy gyermekért, a Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 000 számon elérhető ingyenes segélyvonalon!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés