Skip to main content

Párkapcsolat, szerelem

Szerelmesnek lenni az egyik legszebb dolog, ami történhet az emberrel, de a szerelem sokszor hoz  sok ellentmondásos érzést is: félemelet, csalódást, konfliktusokat, és akár veszteséget is. Évente több ezer beszélgetés szól a Kék Vonal szolgáltatásaiban arról, hogy tetszik egy lány/fiú,  elkezdődött az ismerkedés, együttjárás – és legalább ennyi arról, hogy valaki visszautasítást vagy szakítást él meg.

Érintett vagyok

Miért jó, miért fáj?

Bár ez sem törvényszerű és az is rendben van, ha ez rád nem igaz, az emberek többsége vágyik egy társra. A saját önismereti utadnak is nagyon fontos része, hogy azon gondolkozol, arról álmodozol, hogy milyen pár illik hozzád. 

Vannak, akiknek már kiscsoportból vannak olyan emlékeik, hogy szerelmesek voltak egy ovis társukba, vagy tetszett nekik a szomszédban lakó kislány/kisfiú. Ezekhez a vonzódásokhoz a serdülőkor környékén hozzáadódik a nemi érés, a szexuális vágy. 

Az érzés, hogy valaki tetszik és/vagy,  tetszel valakinek, izgalmas és energetizáló, de felébreszthet kétségeket, kínzó kérdéseket, amik elsősorban a saját önértékelésedet érintik. És ha jön egy visszautasítás, vagy kialakul egy párkapcsolat, de az nem úgy alakul, ahogy elképzelted, akkor nem megspórolhatóak a csalódással járó rossz érzések. Ráadásul nem minden kapcsolat tart örökké. Lelkisegély-szolgálatunkat évente mintegy ezer alkalommal a szakítás fájdalma miatt keresik fel fiatalok.

Online ismerkedés

A tizenévesek körében (is) egyre gyakoribb az online ismerkedés. Az is egyre többször megtörténhet, hogy az “együttjárás” hetekig, hónapokig csak online kapcsolatot jelent. 

Ha valaki éppen szerelmes, egy új kapcsolat izgalmának szemüvegén keresztül nézi a dolgokat, nem valószínű, hogy gondol az internetes ismerkedés veszélyeire. Pedig jó észben tartani, hogy az online felületeken, mindenki sokkal könnyebben mutatja másnak magát. Sokkal több tere van a fantáziánknak, vágyainknak és nehéz lehet észrevenni, ha a másik visszaél a bizalmunkkal, vagy csak egyszerűen nem pont olyan, amilyennek látni szeretnénk.

A tisztánlátást az is sokat segíti, ha nem tartod a netes kapcsolatodat titokban, hanem minél több számodra fontos személynek mesélsz róla. 

Honnan veszem észre, ha egy kapcsolat veszélyes lehet rám nézve?

Egy egészséges párkapcsolatban a felek minden szempontból egyenrangúak, mindenkire ugyanazok a szabályok érvényesek. Senki nem helyez nyomást a másikra. A szexuális kapcsolat is csak akkor lehet jó, ha kölcsönös beleegyezéssel valósul meg. 

Ha a párod 

 • elbizonytalanít a saját céljaidban, 
 • sokszor kritizál, 
 • féltékenykedik, 
 • elszakít más kapcsolatoktról,
 • mindenben ellenőrizni akar, 
 • bármi olyasmit vár tőled, amit te nem szeretnél megtenni,
 • fizikailag bántalmaz, vagy ezzel fenyeget,

beszélj valakivel a kapcsolatotodról, akiben megbízol!

Mit tehetek, ha szakítottak velem?

A szakítás után gyakran felmerül a kérdés, mit tegyek? Hogyan reagáljak a másik visszautasítására? Hogyan hódítsam vissza, esetleg hogyan álljak bosszút, vagy hogyan legyen nagyon gyorsan más partnerem, aki segít felejteni? Ezek az érthető kérdések gyakran arról szólnak, hogy jó lenne valami aktív cselekvés, ami megadja azt az érzést, hogy nálad van a kontroll, mert nagyon nehéz elfogadni, hogy a másik döntött, ő lépett, és az aktivitás egy kicsit talán késleltetheti a negatív érzések, a harag, csalódás, fájdalom, gyász megélését. Sajnos ezek nem megspórolhatók!

A szakítás mindenképpen egy veszteség.

Ha nem fájna, akkor az azt jelentené, nem is volt fontos a másik, nem is volt értékes a kapcsolat. A szakítás után nem csak a kapcsolatot kell elengedni, hanem minden közös tervet, egy közös jövőképet. Lehettek közös programtervek, kialakulhatott közös társaság, akár már egy közös otthon, egy közös család vágya is megjelent. Ilyenkor érthetően több hónapig is eltarthat a gyászidőszak, és ezt érdemes is megadni magadnak. Nem kell mindenáron elnyomni a rossz érzéseket, inkább találd meg azt a módot, ahogy kifejezheted őket és beszélj róluk barátokkal, rokonokkal vagy például a Kék Vonal ügyelőivel.

Engem tényleg nem lehet szeretni?

A visszautasítás vagy a szakítás után a legkínzóbb gondolatok talán nem is a másikról szólnak, hanem önmagadról. Miért nem voltam elég, miért nem kellek, miért választ a másik mást… Nagyon fontos, hogy tudd, hogy a te értékeid nem mások választásaitól függnek! Ha bizonytalan vagy magadban, nehezen látod meg a pozitív tulajdonságaidat, akkor érdemes erről beszélned a barátaiddal és egy megbízható felnőttel!

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116-111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy barátomért

Mit tehetek, ha egy barátom, barátnőm hanyagol a párja miatt?

A romantikus kapcsolatok kezdeti időszakában természetes, ha egy friss pár minél több időt tölt együtt. Nehéz lehet ezzel kapcsolatban türelmesnek lenni a környezetnek. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy bármilyen jó is egy párkapcsolat, mindenkinek szüksége van más emberek társaságára is, és barátként is jogod van jelezni, ha elhanyagolva érzed magad. Beszélj őszintén az érzéseidről, de próbálj te is türelmes és megértő lenni.

Hogyan segítsek, ha egy azt látom, valaki rossz emberbe szerelmes?

Sajnos az is előfordulhat, hogy a valaki a párja féltékenysége, túlzott kontrollja miatt maradozik el más társaságokból. Nehéz helyzetet okoz egy baráti körben, ha valaki új partnere nem szimpatikus. Nem csak arról lehet szó, hogy az ismerősödnek más az ízlése, stílusa vagy kevésbé találja a hangot a többiekkel, az is előfordulhat, hogy kifejezetten aggódsz az új párkapcsolat miatt. Erre van is okod, ha a következőket tapasztalod:

 • a másik minden lépést ellenőriz, mindenkire féltékeny
 • folyton kritizálja a párját, semmi nem elég jó neki
 • az ismerősödnek már semmi nem fontos, sport, hobbi, tanulás, ami korábban az volt
 • az új párkapcsolat nem feltölti, lelkesíti, hanem elbizonytalanítja
 • a párja durván beszél vele
 • előfordult, hogy fizikai fájdalmat okozott a másiknak, vagy megfenyegette

Sokszor egy külső szemlélő hamarabb észreveszi a bántalmazó párkapcsolat jeleit. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a barátnőd, barátod tudhassa, hogy számíthat rád, és hogy te nem fogod hibáztatni, amiért rossz emberben bízott meg. 

Ha azt érzed, hogy ismerősöd veszélyben van az új párja mellett, szólj egy megbízható felnőttnek, és mondd el neki, miért aggódsz! 

Hogyan segítsek valakinek, akivel szakítottak?

A szakítás mindig nagyon fájdalmas. Ha nem fájna, akkor az azt jelentené, nem is volt fontos a másik, nem is volt értékes a kapcsolat. A szakítás után nem csak a kapcsolatot kell elengedni, hanem minden közös tervet, egy közös jövőképet.

A leginkább azzal tudsz ilyenkor segíteni, hogy a társaságodban nem kell elnyomni a rossz érzéseket, lehet beszélni arról, ami fáj, vagy vállalni a rosszkedvet, szomorúságot.

A visszautasítás vagy a szakítás után a legkínzóbb gondolatok lehet nem is a másikról szólnak, hanem önmagunkról. Miért nem voltam elég, miért nem kellek, miért választ a másik mást… ? Ezért nagyon fontosak a támogató barátok, akik emlékeztetik a szakítás miatt szomorú felet, hogy nekik fontos, értékes, hogy mik az erősségei.

Ha bizonytalan vagy benne, hogy hogyan tudsz valakit támogatni a párkapcsolatával kapcsolatos nehézségeiben, te i kérhetsz segítséget!

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy fiatalért

A serdülés időszakában természetes, hogy a gyerek inkább a kortársai felé fordul, és nem oszt meg mindent a környezetében lévő felnőttekkel. Az első párkapcsolati próbálkozásokat is gyakran előbb osztják meg a barátokkal, mint a szülőkkel vagy más felnőttel. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy mindig tudják van felnőtt, akire számíthatnak, ha valami nem jól alakul.

Online ismerkedés

Ha valaki éppen szerelmes, egy új kapcsolat izgalmának szemüvegén nézi a dolgokat, nem valószínű, hogy gondol az internetes ismerkedés veszélyeire. A tizenévesek körében (is) egyre gyakoribb az online ismerkedés. Sőt az is egyre gyakoribb, hogy az “együttjárás” hetekig, hónapokig csak online kapcsolatot jelent.
Ilyenkor nagyon hasznos lehet, ha egy nyitott, érdeklődő, nem rémisztgető beszélgetésben, tudsz támogatólag, de józanul beszélgetni egy online alakuló kapcsolatról.

Hasznos prevenció általában beszélgetni az internetes élményekről. Az interneten is sokkal kiszolgáltatottabbak azok a gyerekek, akiket felkészületlenül érnek rosszszándékú közeledések vagy akiknek nincs kitől segítséget kérni, ha bajba kerülnek.

Bántalmazó párkapcsolat

Szülőként, nagyszülőként, akár szakemberként is esetenként nehéz lehet megállni, hogy beleszóljunk a tizenévesek párválasztásába, párkapcsolatai alakításába. Nem mindig könnyű megállapítani, hogy mikor érdemes közbeavatkozni. Lehet, hogy néhány rossz tapasztalat és csalódás megúszhatatlan, de ha attól tartunk, bántalmazó kapcsolatban van egy fiatal, minden felnőtt felelőssége felajánlani a segítséget. Sokszor már egy nyitott, érdeklődő, áldozathibáztatás mentes beszélgetés is segít felismerni, ha nem egyenrangú egy kapcsolat.

Érdemes beszélgetést kezdeményezni, ha egy gyerek, fiatal párja

 • a másik minden lépését ellenőrzi, mindenkire féltékeny
 • folyton kritizálja a párját, semmi nem elég jó neki
 • a fiatalnak már semmi nem fontos, sport, hobbi, tanulás, ami korábban az volt
 • az új párkapcsolat nem feltölti, lelkesíti, hanem elbizonytalanítja
 • a párja durván beszél vele
 • előfordult, hogy fizikai fájdalmat okozott neki, vagy ezzel fenyegette

A legfontosabb védőfaktor, ha a tizenévesnek vannak olyan bizalmi kapcsolatai felelős felnőttekkel, ahol nem kell titkolnia, ha valami rossz dolog történik vele.

Hogyan segíthetsz egy szakítás után?

A szakítás mindenképpen egy veszteség. Ha nem fájna, akkor az azt jelentené, nem is volt fontos a másik, nem is volt értékes a kapcsolat. A szakítás után nem csak a kapcsolatot kell elengedni, hanem minden közös tervet, egy közös jövőképet. 

Felnőttként akkor lehetsz ebben a gyász folyamatban támogató, ha te magad kibírod a fiatal negatív érzéseit. Egy elhagyott, megcsalt, csalódást átélt tininek elemi szükséglete, hogy haragudjon, szomorú legyen, megélje a fájdalmat, a csalódást. Lehet, hogy nem úgy reagál, ahogy mi reagálnánk. Lehet, hogy megkönnyebbül, vagy bűntudatot érez, vagy a másikat vádolja, vagy hol ezt-hol azt. Legyünk türelmesek! Minden érzelmileg fontos veszteséget egy gyász folyamat követ, és azt nem érdemes sürgetni. 

Szülőként, szakemberként is kérhetsz segítséget!

A megoldásokhoz vezető út, azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

Ha aggódsz, a gyermekedért Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 000-ás ingyenes telefonszámon!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés