Skip to main content

Szorongás

A Kék Vonalat az elmúlt években a legtöbben azért keresték meg, mert valamitől féltek, tartottak, aggódtak, vagy mert a bennünk lévő szorongásokat már nehezen viselték.

Mi okozhat szorongást?

Az hogy félünk a veszélyt jelentő dolgoktól, vagy egy új, ismeretlen helyzetre, kihívásra szorongással reagálunk természetes. Egy bizonyos fokig hasznos is, hogy testünk-lelkünk egy készenléti állapotba kapcsol: kiélesednek az érzékszervek és minden energiát mozgósítunk. Belátható azonban, hogy ezt az állapotot hosszú távon nem lehet egészségesen fenntartani.

Ha valaki nagy stressznek van kitéve, ha hosszú időn keresztül mindig aggódni, félni kell valamitől, akkor könnyen jellemző érzésévé válhat a szorongás. A covid járvány, a háborús konfliktus a szomszédos államban, a klímaváltozás és még számos minket körülvevő szorongást keltő helyzet érthető módon sok fiatalnak okoz rossz érzéseket. A személyes, családi, baráti, párkapcsolati veszteségek, konfliktusok, de bármilyen iskolai, munkahelyi kihívás vagy egészségügyi probléma is okozhat szorongást.

Érintett vagyok

Mi segíthet?

 • Ha valaki nagyon egyedül van a stresszt okozó, bizonytalan vagy egyenesen fenyegető helyzetekben, akkor óhatatlanul többet fog szorongani, mintha van kivel megosztania a gondjait. Nagyon sokat segíthet, ha van olyan barátod, családtagod, akiben megbízol, akivel tudsz a félelmekről beszélni.
 • Ha egy konkrét esemény, egy találkozó, egy vizsga vagy egy verseny okoz rossz érzéseket, érdemes pontosítani, hogy mitől félsz. Mi a legrosszabb, ami történhet? Mekkora esély van arra, hogy ez bekövetkezik? És mit tudsz tenni, ha ez a legrosszabb forgatókönyv válik valóra? Ha a legrosszabb kimenetelre is van terved, az talán ad egy kis nyugalmat. 
 • Sokszor segít, ha fenntartásokkal kezeled a mások által támasztott elvárásokat, és ha reális célokat találsz ki magadnak. 

Szállj vitába magaddal és kérj segítséget!

Egy-egy vélt vagy valós kudarc vagy annak lehetősége esetén sokunkban bekapcsolnak olyasféle gondolatok, hogy nekem már soha semmi sem fog sikerülni, nem vagyok jó semmire, csak csalódás és teher vagyok másoknak…. Ha ezek a gondolatok gyakran jellemzőek rád, akkor érdemes ezeket megvizsgálnod és ellenérveket gyűjteni magadnak. Miben vagy jó, kinek vagy fontos, mit értél el, vagy mivel tudtál eddig megküzdeni? Ebben a folyamatban jó eséllyel sokat tud segíteni egy pszichológus

Ha a szorongások határozzák meg a napjaid többségét, vagy ha testi tüneteket, alvászavart, étvágytalanságot, hasfájást, fejfájást okoznak, különösen fontos a szakember segítsége!

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116-111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy barátomért

Hogyan segíthetek?

 • Ha valaki nagyon egyedül van a stresszt okozó, bizonytalan vagy egyenesen fenyegető helyzetekben, akkor óhatatlanul többet fog szorongani, mintha van kivel megosztania a gondjait. Nagyon sokat segíthet, ha veled lehet rossz érzésekről, félelmekről is beszélni.
 • Fogadd el, ha nincs jól!  Érthető, hogy szeretnéd a másikat gyorsan megnyugtatni, megvigasztalni, de ez nem mindig olyan egyszerű. Sokszor nem arra van szükségünk, hogy a másik azt kérje nyugodjunk meg, sokkal inkább arra, hogy próbálja megérteni velünk a nyugtalanság okát, és bírja ki, ha nem tudunk olyan könnyen szabadulni a félelmektől.
 • Hasznos kérdés lehet, megkérdezni a másiktól, mi a legrosszabb, ami történhet és mekkora esély van arra, hogy ez bekövetkezik? Ha a legrosszabb kimenetelre is van terv, az talán ad egy kis nyugalmat. 
 • Ha azt érzed a másik kimozdíthatatlan a rossz érzésekből, esetleg aggasztóan negatív gondolatokat oszt meg, szólj erről egy megbízható felnőttnek!

Keressetek együtt segítséget!

Ha a szorongások határozzák meg valaki napjainak többségét, vagy ha testi tüneteket, alvászavart, étvágytalanságot, hasfájást, fejfájást okoznak, különösen fontos a szakember segítsége! Nem a te feladatod kortársként a másik pszichológusának lenni, de fontos, hogy jelezd neki, ha aggódsz érte!

A másik sok negatív érzése, téged is megterhelhet. Neked is jgood van segítséget kérni ezekenek a helyzeteknek a jó kezeléséhez! Hívhatsz minket, ha szeretnéd átgondolni a lehetőségeket!

A megoldásokhoz vezető út azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

A Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 111-es ingyenes telefonszámon! Honlapunkon keresztül levelet is írhatsz, amire 3 napon belül válaszolunk, vagy chatelhetsz velünk bármelyik délután!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés

Aggódom egy fiatalért

Mikor kell aggódni?

Érdemes beszélni a fiatallal és segítségünket felajánlani, 

 • ha a szorongás a mindennapi életvitelt megakadályozza, 
 • ha már az érintett nem is tudja megfogalmazni, mitől tart, 
 • ha a szorongás határozza meg a kapcsolatokat, 
 • ha negatívan hat a tanulmányi vagy sportteljesítményre,
 • ha testi tüneteket, alvászavart, étvágytalanságot, hasfájást, fejfájást okoz, 
 • ha a tizenéves alkohollal, cigarettázással vagy más tudatmódosító szerekkel próbál szabadulni a szorongástól.

Hogyan segíthetsz?

Nagyon sokat jelenthet egy ítélkezésmentes, őszintén érdeklődő beszélgetés. A meghallgatás, megértés, osztatlan figyelem. Ilyen beszélgetések szükségesek ahhoz, hogy a tizenéves is jobban átlássa a saját helyzetét és szakember segítséghez, első lépésként pszichológushoz jusson. 

Szülőként, szakemberként is kérhetsz segítséget!

A megoldásokhoz vezető út, azzal kezdődik, hogy beszélsz róla!

Beszélj róla! Gondolkodjunk közösen!

Ha aggódsz, a gyermekedért Kék Vonal segítői éjjel-nappal meghallgatnak a 116 000-ás ingyenes telefonszámon!

Podcast adásunk a témában

Visszajelzés